Amenda daca nu porti centura de siguranta, pe bancheta din spate! E vorba de o suma usturatoare!
Cele mai recente modificari ale Codului Rutier au aratat ca absolut toate persoanele trebuie sa poarte centura de siguranta. Amenda daca nu porti centura se ridica la sume foarte mari. Este valabil si pentru persoanele care stau pe bancheta din spate.
S-a constatat ca persoanele care stau in spate aleg in mod frecvent sa ignore total aceasta regula. Tine tot de siguranta pasagerilor, aflati intr-un vehicul in miscare. In plus, indiferent de locul pe care il ocupati intr-un autoturism, sunteti obligati prin lege sa purtati centura.
Sanctiuni daca nu porti centura pe bancheta din spate
In cazul in care nu este respectata aceasta regula, se aplica sanctiuni drastice. Legea prevede ca toate persoanele care ocupa locurile dintr-o masina prevazute cu centuri sau dispozitive de siguranta omologate trebuie sa le poarte. Este o regula valabile pe timpul circulatiei pe drumurile publice. Sofer cu buletin de „nascut viu din Ducatul lui Glad”, amendat
Soferii sunt obligati ca la urcarea in masina a pasagerilor sa le spuna sa poarte centura de siguranta. In 2019, amenda pentru nepurtarea centurii este situata intre 290 si 435 de lei. De asemenea, conducatorii auto sunt penalizati cu doua sau trei puncte-amenda. Valoarea unui punct este de 145 de lei.
„Art. 99. (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa I de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de catre persoane fizice:
8. nerespectarea obligatiei conducatorului de autovehicul si a pasagerilor acestuia de a purta, in timpul deplasarii pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranta omologate.”, se arata in OUG nr. 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice.
Reguli de purtare a centurii de siguranta
Art. 97
(1) Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălţimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii şi dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani se transportă numai în dispozitive de reţinere omologate.
(2) Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore, în timpul deplasării pe drumurile publice.
(3) Se interzice conducătorilor de autovehicule, precum şi persoanelor care ocupă scaunul din faţă să ţină în braţe animale în timpul deplasării pe drumurile publice.
(4) Se exceptează de la obligaţia de a purta centura de siguranţă:
a) conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staţionează;
b) femeile în stare vizibilă de graviditate;
c) conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;
d) persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă;
e) instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învaţă să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.
(5) Persoanele prevăzute la alin. (4) lit. d) sunt obligate să aibă asupra lor certificatul medical, în conţinutul căruia trebuie să fie menţionată durata de valabilitate a acestuia.
(6) Afecţiunile medicale pentru care se acordă scutire de la portul centurii de siguranţă, precum şi modelul certificatului medical se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii publice, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
sursa: promotor.ro